Kotleciki z musztardą.

W dobie pandemii koronawirusa, każdy ma zgromadzone mniejsze lub większe zapasy. Nie wychodzimy z domów, chyba że jest ważna potrzeba. Mamy bardzo ograniczone możliwości w kwestii zakupów, wiele produktów nawet potroiło swoją cenę. Musimy skupić się na prostych, szybkich a przede wszystkim smacznych obiadach, by móc poświęcić więcej czasu dzieciom.

Musztarda jest często niedocenianym produktem w naszej kuchni. Podawana głównie na grillach. Dziś będzie gwiazdą. Kotleciki te są potrawą, którą można w łatwy sposób przygotować i wykorzystać produkty nadające się do dłuższego przechowywania.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny
  • garść suszonej włoszczyzny
  • pół szklanki mąki
  • sól i pieprz

Włoszczyznę moczę. Ogórki i czosnek drobno siekam [lub trę na tarce o grubych oczkach] , łączę z mięsem oraz musztardą.

Odsączam warzywa, dodaję do uprzednio przygotowanego mięsa wraz z przyprawami. Porządnie mieszam. Tak powstałą masę odstawiam na 10 minut do lodówki.

Z chłodnego mięsa formuję niewielkie kotleciki. Panieruję równomiernie w mące. Smażę na złoty kolor. Odsączam na ręczniku kuchennym i przekładam do garnka. Duszę około 10 min.

1 thought on “Kotleciki z musztardą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *